Indien goed ontwikkeld, kunnen derivaten zoals xanthohumol een nieuwe markt voor hop opleveren.

Onderzoekers aan de Oregon State University hebben derivaten van xanthohumol ontwikkeld, een stof die van nature voorkomt in de hopplant en die het metabool syndroom kunnen bestrijden. Het syndroom wordt veroorzaakt door een vetrijk dieet en treft bijna 25 procent van de Amerikaanse volwassenen, wat leidt tot hoge bloeddruk, ontsteking en insulineresistentie, waardoor ze het risico lopen op hartaandoeningen en diabetes, om een ​​paar gezondheidsproblemen te noemen.

De nieuwe ontdekking, die in januari is gepubliceerd, kan veel gezondheidsproblemen oplossen en kan, als deze wordt ontwikkeld, ook een nieuwe markt bieden voor de hopproducenten in de wereld.

“We zijn hier erg enthousiast over”, zegt Cristobal Miranda, universitair hoofddocent aan het Linus Pauling Institute van OSU. Miranda bracht samen met Fred Stevens en 18 andere nationale en internationale auteurs hun laatste bevindingen uit in Scientific Reports, een onderzoeksjournaal.

Uit het laatste onderzoek blijkt dat gehydrogeneerde derivaten van xanthohumol meer potentie hebben dan xanthohumol zelf bij het verlagen van de toename van het lichaamsgewicht en het verminderen van de insulineresistentie bij obese muizen. Xanthohumol is een zogenaamde prenyl-flavonoïde (bioflavonoïde), die van nature in kleine hoeveelheden aanwezig is in de lupuline van hop. Hop heeft een hoog gehalte aan bioflavonoïden, waarvan xanthohumol de belangrijkste is. Het is 200 keer krachtiger dan Resveratrol, het wereldberoemde Antioxidant dat van nature voorkomt in rode wijn. Tijdens het bierproces wordt xanthohumol uit de kegel gescheiden en wordt voor een groot deel tijdens het brouwproces van bier afgebroken. Xanthohumol is een zeer gezuiverd ingrediënt dat uniek is voor hop en wordt aangetroffen in de meeste hoppige bieren. Een persoon zou echter dagelijks 3.500 glazen bieren moeten drinken om hetzelfde voordeel te krijgen als een tablet van 175 mg xanthohumol. Wat de geschatte menselijke dosis is om symptomen van het metaboolsyndroom te bestrijden.

Bron: http://oregonstate.edu

DELEN
Vorig artikelCryo Hops®
Volgend artikelHop het kruid van het jaar