Home Nieuws De rozenkever (Phyllopertha horticola) en Hop

De rozenkever (Phyllopertha horticola) en Hop

Vanwege het vroege hete voorjaar zijn is de rozenkevers of Johanneskevers vrij vroeg tot ontwikkeling gekomen. Met honderden tegelijk. Normaal eten ze rozen, maar blijkbaar lusten ze ook hopbladeren. Ze eten de bladeren helemaal op. Ze staan eigenlijk bekend als meest voorkomende plaag voor gazonnen, grasmatten en rozenstruiken.

De rozenkever is 8 tot 12 mm lang, roodbruin van kleur met een metaalkleurig groen halsschild. De rozenkever behoort net als de meikever tot de familie van de bladsprietkevers. De larven van de rozenkever worden tot 20 mm groot en worden net als de larven van andere bladsprietkevers engerlingen genoemd. Engerlingen zijn larven met een duidelijke kop, drie paar poten en vuilwit van kleur.

De biologische manier om te bestrijden is het inzetten van aaltjes. Je kunt ook Tipulex, een granulaat dat werkt tegen Emelten en Engerlingen in gras gebruiken. Wat ook werkt maar intensief is om de kevers er vanaf te slaan. (voorzichtig) Op een of andere manier komen ze niet snel terug, of vinden het gras lekker waarin ze gevallen zijn. Ik heb nu ontdekt dat wanneer je ze in een emmer met een laag water onder de bladeren houdt de kevers er zonder probleem in vallen en er niet uitkomen. Ze vallen gewoon in de emmer. Een paar dagen volhouden en weg zijn ze. Biologisch en effectief

DELEN
Vorig artikelHop gevangenis Veenhuizen
Volgend artikelHop Nederland